STUDENTFIRANDE Á LA VISBY...

juni 07, 2013

Studentfirandet i Visby är något alldeles speciellt. Firandet pågår under någon vecka och det börjar med olika typer av klassaktiviteter; klassmiddag med föräldrar och syskon, mösspåtagning i Almedalen, bilkortege till Almedalen och därefter bubbelmingel med föräldrar, syskon, släkt och vänner. Just denna dag avslutas med en studentbal. 

Idag har det varit själva skolavslutningsdagen här i Visby och då samlas inledningsvis alla studenter på Wisby Strand. Innan dess har det nog varit champagnefrukost både här och var... När studenterna sen klassvis sjunger en studentsång på verandan och "springer ut" så väntar alla nära och kära med sina personliga studentskyltar och blommor utanför och en intensiv uppvaktning pågår en stund innan studenterna samlas vid sina vagnar. Alla klasser har sen tidigare smyckat varsin vagn och utrustat den med den fetaste musikanläggning man bara kan få tag på och sen rullar dessa ekipage runt i vår lilla stad hela kvällen och halva natten med ett intensivt dunkadunka-ljud som skulle få en att bli vansinnig en vanlig kväll men en sådan här dag så är det bara ren glädje. Alla i Visby går ut på gatorna, sätter sig på gräsmattor här och var i stan, barnen springer efter vagnarna och det tjoas och stimmas och alla bara njuter tillsammans med studenterna denna fantastiska dag. 

Då och då stannar de olika vagnarna till hemma hos någons föräldrar där det bjuds på härligheter utefter ett uppgjort schema; fördrink hos någon, sen åker man vidare till förrätten, därefter varmrätten osv. Till sist samlas alla studenter på gemensamt ställe och firar heeeela natten lång för att sen skingras alla åt olika håll. Sen börjar vuxenlivet...

Det sista momentet i detta firande är en mottagning med nära och kära där det serveras god mat och öppnas en massa presenter. Dock inte dagen efter själva studentdagen...
Förra året var det vi som hade en student. Här "springer" Johannes och hans klasskompisar ut från Wisby Strand.
Att bära upp alla blommor man uppvaktas med är ingen lek...
Traditionsenligt så skall allas namnteckningar förevigas i studentmössorna.
Studentkortegen går igenom stora delar av stan, över hamnen och ner till Almedalen.
På baldagen så ses det mellan fingrarna vad gäller att få dricka bubbel på allmän plats. 
För fem år sedan hade vi också en nybakad student. Då var det Jacob som hade en oförglömlig tid.
Herregud vad tiden går fort. Om två år så är det Vendelas tur att ta studenten. Sen är det några år till så är det småtjejenas tur. Jag är så glad för att jag kommer att få vara med om det här flera gånger för det här är en av de härligaste dagarna på hela året!
I kväll har vi ätit laxpytt med sparris och nu sitter vi här i soffan och bara njuter av att vi har en skön helg framför oss. 

KRAM!

You Might Also Like

0 kommentarer

Like us on Facebook

Flickr Images