RECEPT FÖDELSEDAGSTÅRTA...

augusti 21, 2019

Inlägget innehåller reklamlänkar till Lagerhaus och Cervera.


Hej på er!

Jag lovade ju att jag skulle återkomma med receptet på årets födelsedagstårta som jag fixade till när vi samlade nära och kära för att fira mig. Nu var det ju inget recept jag själv kom på bara sådär utan jag hittade receptet i något slags magasin så ni nu inte tror att jag är ett proffs på att skapa recept. Det är jag alltså INTE.

Det här är egentligen en cheesecake som ska bli som en hård mousse och som ska stelna i kylen. Men jag lyckades inte få den tillräckligt hård så om jag hade lagt på alla bär hade den sjunkit ihop i mitten. Så var gör man då... jo, jag slängde in den i frysen... vad kan gå fel liksom tänkte jag och det funkade ju alldeles utmärkt. När jag gör den igen så kommer jag nog skippa gelatinet och frysa den direkt istället men ni får det riktiga receptet så kan ni ju göra som ni vill. Det står att den ska räcka till 8-10 bitar men vi var typ 15 stycken och den räckte till alla och blev över. Men då hade vi ätit middag innan och åt den som efterrätt.


Botten:
150 g digestivekex
3 msk finhackade pistage- eller hasselnötskärnor
75 g smält smör

Fyllning:
400 g hallon
6 gelatinblad
3 äggulor
1 1/2 dl strösocker
400 g Philadelphiaost
4 dl vispgrädde
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft

Till servering och garnering:
200 g blandade bär, till exempel jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och vinbär.
Ätbara blommor till exempel violer och kronblad från rosor.

Gör så här:
1. Mixa kexen till smulor med en stavmixer. Häll kexsmulorna i en bunke. Blanda i nötterna. Tillsätt smöret och blanda ihop. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter. Ju mindre form i omkrets desto högre kaka. Ställ kallt. Gärna i frysen i ca 20 min.
2. Mixa hallon och passera dem genom en finmaskig sil. Kasta kärnorna.
3. Lägg gelatinblad i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå i 5-8 minuter.
4. Vispa äggulor (spara äggvitorna till senare) och strösocker i en bunke i ca 1 min. Tillsätt osten och vispa ihop.Vispa i de passerade bären.
5. Vispa grädden fluffig men inte för hårt och vänd ner den i ostsmeten. Vispa äggvitorna till skum men inte för hårt och vänd ner i ostsmeten tills allt blandats.
6. Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull tillsammans med citronsaften. Blanda det smälta gelatinet med 1 dl av ostsmeten. Vänd ner gelatinblandningen i resten av ostsmeten försiktigt så att allt blandas väl.
7. Häll i smeten i formen, täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp i 5-6 timmar, gärna över natten. Ta ut cheesecaken ur formen och lägg upp på ett tårtfat.
8. Garnera med bär och blommor och strö över florsocker.

Ja, det var det hela! Ett snyggt tårtfat på fot till ett riktigt bra pris kan ni hitta HÄR. De allra bästa bakskålarna jag någonsin har haft finns HÄR till ett pangpris. Vi har haft våra i många år nu och det syns knappt att de är använda. Ett riktigt bra köp!

Nu är det dags att förbereda inför morgondagens resa till Åre/Östersund. Jag ska gå upp sååååå tidigt och ni som har hängt med här ett tag vet vad jag tycker om att gå upp tidigt. Inte alls!

Vi hörs!

KRAM!

You Might Also Like

2 kommentarer

  1. Så vacker din tårta som du gjorde och tack för receptet.
    Kram Carin

    SvaraRadera

Like us on Facebook

Flickr Images